“Hoe doe je dat Henk?”
Hoe train je nu voor zo’n event? Tja hoe train je voor een event van ongeveer 600 kilometer met 16.000 hoogtemeters verdeeld over 5 etappes in 6 dagen?
Deze vraag wordt me vaak gesteld en om eerlijk te zijn: ik heb er geen goed antwoord. Hoe ik me zou moeten voorbereiden op de Alpe d’HuZes kan ik na 2 keer te hebben deel genomen wel ongeveer vertellen. Maar let op, ik kan dit alleen voor mezelf vertellen. Elke wielrenner is anders. Je hebt de “diesel” en de “sprinter” of de “intervaller”… elke persoon is anders. Dit zie ik als we als team Knobbel Epe samen aan het fietsen zijn.

Kilometers vreten
Meestal begint mijn antwoord met “veel kilometers maken” En daar ligt ook eigenlijk simpelweg het eenvoudige antwoord. “Maar het klimmen dan?” En daar zit ‘m de moeilijkheid. Eigenlijk kan je dat niet (goed) trainen. De kern van het voorbereiden zit ‘m gewoon in heel veel kilometers maken. De voorbereidingsvraag werd in het afgelopen najaar (2021) ook gevraagd aan de GirodiKika organisatie. En die gaven eigenlijk hetzelfde antwoord. Je moet in staat zijn zo’n 5.000 tot 6.000 kilometers te maken werd er gezegd. Voor mij persoonlijk: dat waren ook de minimale hoeveelheden die ik voor Alpe d’HuZes maakte.. Oftewel, dat gaat wel goed komen.
Afwisseling
Wat ik voorheen minder goed deed is afwisseling inbouwen in mijn training. Want je hebt kilometers maken en kilometers maken. Vorig jaar heb ik aan de hand van een hardloopschema hierover veel geleerd. De basis van alle training voor events zoals GirodiKika (of een hardloopwedstrijd) zit in het duurvermogen/uithoudingsvermogen. Het is voor je duurvermogen goed om (lange) ritten te maken op een rustig tempo. Zodanig dat je nog een goed gesprek kan voeren met je teamgenoot. Hartslag op zo’n 60 tot 70% van je omslagpunt is ruim voldoende.
Wil je werken aan je snelheid is het weer van belang om interval of bloktraining te doen. Hoe dat werkt wordt al veelvuldig op internet uitgelegd maar het komt neer op een wat kortere rit waarin je sprintjes trekt. Of, voor de afwisseling, 1 heuvel in je omgeving zoekt waar je continue op en af gaat. (en dan hard omhoog en je rustig naar beneden laten rollen) Voor team Knobbel Epe ligt deze heuvel voor de hand: De Knobbel. In 2018 schreef ik uitvoerig over deze mooie heuvel: https://hbinnendijk.wordpress.com/2018/10/25/knobbelen/

Hoogtemeters
Train ik dan helemaal niet op hoogtemeters? Ja wel hoor. Ik bouw in bijkans elke rit wel wat hoogtemeters in. Het voordeel van de Veluwe is dat er genoeg “klimmetjes” te vinden zijn. Deze staan in het niet met de bergen die we moeten gaan bedwingen maar het simuleert wel een beetje de druk die er op de benen gaan komen. En gecombineerd met duurritten zoek ik af en toe de Posbank boven Arnhem op waar wat steilere klimmetjes te vinden zijn.
Ook een uitstapje naar Limburg zit in het verschiet. 2 mooie routes van ruim 100 kilometer met minimaal 1.500 hoogtemeters staan al op de fietscomputer.
Samen

Klimmen doe je in principe het beste alleen. Zo hebben we dit ook binnen het team afgesproken. Je kan jezelf behoorlijk opblazen als je het tempo van je teamgenoot net niet kan bij poten. Maar trainen doen we wel veel samen. Een vaste avond in de week is geprikt en zo zijn we afgelopen 2e paasdag met een groep naar de Posbank geweest. Bij de klimmetjes gewoon even boven op elkaar wachten en weer verder. Tijdens deze ritten is al goed te zien dat we allen al flink fit zijn.
Het zit wel snor
Het zit dus wel goed met de conditie, voor mezelf maar ook bij de teamleden. Dat is fijn. Nog zo’n 8 weken te gaan. We hebben al veel mooi droog weer gehad. Dat zit al mee. Ook qua sponsorgeld ophalen klagen we niet, maar zijn we er ook nog (net) niet. Help je mee? ga naar: https://www.girodikika.nl/knobbel-epe
Geef een reactie